Stærkt fremmøde og stor debatlyst til Sønderjyske Vandløbs møde for lodsejere i Haderslev Kommune.
Den 28. november 2024 blev der holdt vandløbsmøde i Spiras’ lokationer i Vojens.
På mødet var der oplæg fra Sønderjyske Vandløb samt fra Haderslev Kommunes vandløbsmedarbejdere, ligesom der var deltagelse fra politisk hold af blandt andet udvalgsformanden Carsten Leth Schmidt.
Dialog og brug af vandløbskonsulenter
Vandløbskonsulenterne Lars Schmidt og Anne Katrine Thomsen fra Spiras fortalte om formålet med Sønderjyske vandløb, som blandt andet er at sikre en god og kontinuert dialog med kommunerne som vandløbsmyndighed samt hvordan vandløbslaug og medlemmer af landboforeningerne kan gøre brug af konsulenterne.
Desuden fortalte Lars om det forventningsgab, der ofte er mellem lodsejernes ønsker og forventninger til vandløbsvedligehold contra de lovgivningsmæssige bestemmelser, som er den ramme, kommunen skal arbejde indenfor. Dette under hensyn til natur og biodiversitet, som gradvist får større vægtning pga. EU- bestemmelser og klagenævnsafgørelser, som vandløbsmyndigheden også skal følge.
Grødeskæring i offentlige vandløb
Haderslev Kommune havde oplæg om planlægning og udførelse af grødeskæring efter de regulativmæssige bestemmelser i de offentlige vandløb. Vandløbslovens formålsparagraf vægter afvanding samt Natur og miljø lige, men vedligeholdelsesmulighederne udfordres af klageafgørelser, som trækker i retning af en højere vægtning af miljø.
Plantning og beskæring
Desuden havde kommunen et oplæg om træer ved vandløbene. Hvornår kan plantning af træer have en positiv skyggegivende effekt ved at mindske grødevæksten, og hvad må du som lodsejer, hvis du ønsker at beskære de vandløbsnære træer?
Udfordringer med våde arealer
Flere af de fremmødte lodsejere ytrede frustration over, at deres arealer ved vandløbene gennem årene er blevet vådere, ikke mindst pga. de senere års større regnhændelser og højere grundvandsstand. Men der er med de gældende regler kun begrænsede muligheder for at imødekomme de større regnmængder ved at øge vandløbenes kapacitet med udvidelser eller yderligere grødeskæring, hvilket understreges af den retning der er udstukket med klagenævns afgørelser m.v.
Politisk lydhørhed
Fra politisk hold blev der tilkendegivet lydhørhed omkring de rejste problemstillinger. En oplagt mulighed er dog også at udnytte de nye muligheder for udtagning af arealer. Det kan fx være ved udtagning af vandlidende arealer, hvor der eksempelvis er tørvejord og dermed også både en klima- og kvælstofeffekt.
Under kaffen blev der uddelt spørgeskemaer med mulighed for at notere konkrete problemstillinger ved de enkelte vandløb. Sønderjyske Vandløb vil følge op på skemaerne sammen med Haderslev Kommune – og har du udfyldt skemaet, vil du blive kontaktet.
Under mødet var flere udtagningskonsulenter til stede. Fik du ikke talt med én af dem, kan du finde deres kontaktinformationer her:
Til sidst skal der rettes en stor tak til Haderslev Kommunes medarbejdere for at prioritere at deltage i dialogmødet og komme med oplæg på mødet.