Referat fra 8. fælles vandløbsmøde for formænd og næstformænd af Vandløbslaug i Tønder kommune 22. feb. 2022 hos Familielandbruget, Rådhusstræde2, 6240 Løgumkloster.
Deltagere:
Udvalget for Teknik og Miljø Tønder Kommune: Poul Erik Kjær (formand), Leif Hansen og Karl Henning Sørensen
Vandløbsmedarbejdere Teknik og miljø Tønder Kommune:
Christa Jørgensen, Nicklas Bangsbo, Jan Daniel, Simon Petersen, Kristina Larsen og Kirsten Kerrigan
Formænd og næstformænd for vandløbslaug i Tønder Kommune:
Peter Sönnichsen, Digelaget
Klaus Rahbæk, Lobæk
Geert Møller Jensen, Brede Å øst
Peder Johanning, Arnå
Thorben Hansen og Claus Clausen, Brede Å Syd
Jens Jørn Holst; Abild og opland
Uwe Matzen og Preben Hornbæk, Smedebæk /Kisbæk
Kristen Fromsejer og Torben Johansen, Brede Å Nord
Jens Peter Bjerrum, Brøns Å
Niels Iversen og Kurt Andresen, Sønderå/Gammelå
Sønderjyske Vandløb: Antoni Stenger, Ole Hansen, Louise Hedegaard Riemann og Solveig Kappel
Referat: Solveig Kappel
Referat
- Præsentationsrunde
- Hvad er Sønderjyske Vandløb
Kort gennemgang ved Louise Riemann - Erfaringer fra grødeskæring og opgravning og sandfang 2020-21. Nicklas Bangsbo, Tønder Kommune
Hegn og led: Bøn om at lodsejere sørger for led med håndtag langs vandløbene i forbindelse med grødeskæring.
2020 problemer med en del grødepropper, der blev fjernet
2021 har der ikke været problemer udover indlæring hos ny underleverandør ved Toftlund, der nu kender vandløbet og rækkefølge.
Opgravning typisk hvert 5. år er der løbende behov for opgravninger , hvis der er problemer så kontakt kommunen og der vil blive fulgt op.
På nettet er der kort, hvor man kan se status på vandløbsvedligholdelsen, hvilket vandløb og hvilken station. Dette kortværktøj er et godt værktøj som alle kan tilgå. Her kan du som lodsejer også finde bundkoter mv.
lodsejere vil blive kontaktet ved større opgravninger, planlægges i oktober.
Opgravning og grøde lægges langs vandløbene i en lang række og lodsejerne har pligt til at fjerne det, så der ikke sker volddannelse. Der er 3 meter bræmmer langs vandløbene, hvor der som udgangspunkt ikke må ligge opgravning mm, der må ikke ske volddannelser
Sandfangene bliver pejlet og tømmes som udgangspunkt 1 gang årlig. Lodsejere må gerne henvende sig, hvis sandfangene er fulde, så de kan blive tømt, hvis mulig.
Sandfangene opleves som udgangspunkt at virke godt.
Lodsejere må gerne henvende sig, hvis man mener at have velegnede placeringer til nye sandfang, da sandfang er et godt værktøj i vandløbsvedligeholdelsen.
Brinker og Faskiner: Kommunen vil følge op på faskiner langs Arnå.
- De enkelte vandløbslaugs oplevelser 2020-21. De enkelte laugs oplevelserLobæk: Nye åmænd har lige skullet lære vandløbet at kende, men nu ser det fornuftig ud.
Brede Å øst: er fuld! Der er behov for afvanding!
Arnå: Det fungerer fornuftig
Brede Å syd: Behov for grødeskæring gerne tidlig i hovedløbet og senere i sideløbene end individuel vurdering for grødeskæring. juli er for tidlig.
Abild Høgslund, Grønnesmose der har været udgravning og det har hjulpet
Brede Å nord. Stor bekymring med vandafledning. Ballumenge ligger meget lavt og er meget vandpåvirkede. Det ser rimlig fornuftig ud.
Brøns å: Fornuftig men behov for nye folk i lauget. Der er indkaldt til laugsmøde d. 17. marts i Vodder Fritidscenter.
Kisbæk Smedebæk: det ser fornuftig ud.
Grøn å/Sønder å: Problemer med vandafledning. Der er flaskehalse, generel grødeskæring fungerer fornuftig, men der er ikke vandafledning nok. Der er for meget vand i Hestholm sø. Vandet strander ved Lydersholm. Grøn å vil grave og blive dybere. Er volumen stor nok, hvis der er vandspejl under kote nul, er vandføringen så stor nok.?
Grøn å, Sønder å og Lillestrøm er flaskehalsen ind i Vidå. Vil det være en løsning med en mere flad å, ved bortgravning af sand/grøde langs sideren og evt bundhæve?
Bejers bro vej: flådemål på vejbroen er reelt kun 5 meter, men af regulativet fremgår, at den skal være 7 meter.
- Status for indsatsplaner i udvalgte vandløb. Kristina Larsen/Simon Petersen Tønder kommune
Tønder kommune faktisk i mål med indsatser efter vandplan 2, Og afventer vedtagelse ad vandplan 3, der netop er i høring før nye vandplan indsatser.
Projekterne efter vandplanerne laves som udgangspunkt inden for regulativerne, dog hvis der sker genslyngning, så sker der også tilpasning af regulativerne, men der ændres typisk alene med vandløbskassen og der bliver ikke vådere, da regulativbunden ikke som sådan ændres.
de konkrete projekter Se Simon og Kristinas slides.
- Terminer og regler for grødeskæring 2022 og fremover. Status på fællesregulativ for offentlige vandløb i Tønder Kommune Kirsten Kerrigan Tønder Kommune
Fællesregulativet skulle leve op til målopfyldelse for vandløbene og samtidig sikre vandafstrømning og bl.a. ønske om skånsom grødeskæring med mulighed for både en tidlig og en senere grødeskæring som et af værktøjerne.
Klagenævnet har hjemvist sagen til kommunen, da de ikke finder det vist, at der med ændret grødeskæringspraksis ikke vil ske forringelser af vandløbene ved at gå fra 1 grødeskæring i fuld bredde til 2 skånsomme grødeskæringer i vandløbene. Tønder kommune har derfor fastholdt den hidtidige grødeskærings praksis beskrevet i appendix til Fællesregulativet, som kommunen pt administrer efter.
Tønder Kommune har jf klagenævnets afgørelse igangsat undersøgelse i 4 små vandløb for at eftervise om ændret grødeskæringspraksis skaber forringelse i de konkrete vandløb. Herefter må der tages stilling til det videre forløb. De botaniske undersøgelser er meget bekostelige. - Ny udbudsrunde grødeskæring. V Nicklas Bangsbo Tønder Kommune.
Den nuværende kontrakt er forlænget til 1. april 2023. Der arbejdes pt med nyt udbudsmatriale fra 1. april 2023. Det er et krav i udbudsmaterialet at åmændene på maskinerne er uddannet.
Pris tæller 50% kvalitet tæller 50% i udbudsmaterialet. Det økonomisk mest fordelagtige tilbud vinder.
Der tages forbehold for muligheden for 2 årlige grødeskæringer i udbudsmaterialet, samt at der på visse strækninger kan undlades grødeskæring, hvis det vurderes ikke at være nødvendig.
Grødeskæringen kan gennemføres fra juli og skal være afsluttet senest 15. okt. Visse år er der brug for grødeskæring allerede i juli. Vigtig at der foretages konkret vurdering.
Der ønskes 3 årige kontrakter med mulighed for et års forlængelse.
Udbudsmaterialet sendes til gennemsyn hos Sønderjyske vandløb.
Digelaget og kommunen tilstæber at anvende den samme entreprenør.
Grødeskæring med båd har netop været i udbud og Ove Arrkild har vundet opgaven de kommende 6 år. - Klimatilpasning og afstrømning fremover. Redegørelse om arbejdet i hhv. Brede Å udvalget og Vidåudvalget. Oplæg ved Christa Jørgensen, Tønder Kommune
Arbejdet igangsat for imødegå udfordringer og fremkomme med indsatser/ideer/værktøjer til afhjælpning af afvandingsproblematikker, vandløbsmålsætninger, havvandspejlsstigninger, øget nedbør, klima-udfordring. Arbejdet med forslag til indsatser skal danne grundlag for bl.a. Beregning af effekter og efterfølgende mulige tiltag.
Kristen Fromsejer: Problemerne med vandafledning fra de store vestvendte vandløb til vadehavet har været erkendt længe. Der har været mange udvalgsarbejder og undersøgelser. Der er utålmodighed fra lodsejere om at undersøgelserne snart fører til handling.
Drøftelse af repræsentation til det kommende Vidå-udvalgsarbejde, skal vandløbslaugene/Sønderjyske Vandløb være repræsenteret udover en fra hver af de 4 landboforeninger.
Torben Hansen: Er vandløbsloven og fordeling af omkostninger nutidig. Der bør arbejdes med en anden økonomisk - Næste møde blev fastlagt til tirsdag 7. feb. 2023.
- Kommentarer og drøftelser:
Ole rundsender referat til alle deltagere og vil sikre opdatering af maillisten