Har du rør-overkørsel, der ligger forkert, er for lille eller ikke længere er i brug? Så bør du gøre noget ved det!
Ejer du jord på begge sider af et offentligt vandløb, har du sikkert en eller flere private overkørsler. Mange af dem er gamle, og nogle af dem er ikke længere i brug.
Det er vigtigt, at overkørslerne har den rigtige dimension og ligger rigtigt, så de ikke bremser vandafledningen igennem vandløbet. De private overkørsler kan også være i vejen, når der skæres grøde og renses op, og de kan samle propper af grene og planter, der bremser for vandet. Det er derfor vigtigt at holde øje med sine overkørsler og sikre sig, at de ikke bremser afvandingen. Ikke kun for ens egen skyld, men også aht. opstrøms naboer.
Vandløbsbunden skal gerne kunne føres ind gennem røret, uden at snævres ind. Og vandløbet bliver bredere opad siderne, så rør-diameteren skal være større end bund-bredden af vandløbet. Hvis vandløbet har en bundbredde på 50 cm, skal overkørslerne gerne være omkring 80 cm i diameter. Derudover skal de ligge, så bunden af røret ligger ca. 10 cm under bunden af vandløbet, så bunden af vandløbet inde i røret er lige så bred som det står i regulativet.
Hvis din rør-overkørsel ligger forkert, er for lille eller ikke længere er i brug, bør du gøre noget ved det. Kommunen vil gerne tages med på råd, så det sikres, at det nye anlæg bliver lavet rigtigt. Nogle overkørsler bruges til krydsning i forbindelse med vedligeholdelsen, og det kan give køreskader i markerne, hvis en overkørsel, som entreprenøren havde regnet med, pludselig er væk.
Husk også, at du ikke umiddelbart selv har lov at flytte eller lave nye overkørsler uden aftale med kommunen.
Hvis du er tvivl, så tag fat i en vandløbskonsulent, eller kommunens tilsynsførende, og få en snak om hvad der er den bedste løsning.